fredag 18 juni 2010

Spirulina

Spirulina är något utav det bästa man kan äta. Det finns vanligtvis i tablett -och puvlerform. Personligen tror jag att det är lättare för kroppen att plocka upp pulvret, men det stämmer säkert inte. Tyvärr smakar det inte så gott men det är så värt det! Gör som jag och ha det i smoothies så slinker det ner.

"WHO har kallat spirulina för ett av "superfödoämnena" på jorden och NASA använder sig ofta av spirulina vid rymdfärder för att få mycket näringsrik mat som tar liten plats. Spirulina är mycket populär bland idrottsmän och kroppsbyggare."

Spirulina är en alg - en encellig, ogrenad, spiralformad blågrön alg för att vara noga. Till skillnad från andra alger består inte dess cellväggar av cellulosa utan en mjuk cellvägg uppbyggd av komplexa sockerarter och protein vilket gör det lättare för kroppen att ta upp alla nyttigheter!

Spirulina är rikt på nästan allt - mineralerna järn, kalcium, magnesium, mangan, krom, kalium och zink. Karotenoider som zeaxantin och kryptoxantin, selen, vitamin C och E. Dessutom olika B-vitaminer, inklusive vitamin B12, samt på antioxidanter som beta-karoten. Den B12 som finns i spirulina är lättillgänglig och relativt hög vilket gör det perfekt för veganer.

En annan sak som är schysst är att spirulina även har ett högt proteininnehåll. Faktiskt 3 gånger större per viktsenhet jämfört med nötkött. Den innehåller också alla våra 20 aminosyror, beståndsdelarna av proteinerna, inklusive alla de 9 livsnödvändiga (essentiella) aminosyrorna.

Källa: http://www.aku-herb-diet.com/pdf/spirulina.pdf


Spirulina i dess naturliga form


Spirulinatabletter


Spirulinapulver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar