onsdag 18 augusti 2010

Hampa vs. Fisk

Som många redan vet är omegafettsyrorna livsviktiga och man kan aldrig riktigt få nog av dem. Dock så är det viktigt att upprätthålla en bra balans mellan omega 3 och omega 6. Det kan göra det lite klurigt för veg*ner eftersom mycket oljor (rapsolja, olivolja) innehåller mer omega 6 än omega 3 vilket gör att balansen inte riktigt blir rätt.

Många "vegetarianer" väljer att äta fisk just för att tillfredsställa denna balans. Men fisken har en värdig motståndare i omega 3-fighten. Hampa!



Hampafröet gills som ett av naturens nyttigaste frö just för sitt kompletta innehåll av aminosyror och omegafettsyror i perfekt balans. En annan sak som gör fröet till en vinnare är dess minimala påverkan på miljön. Medan haven blir urfiskade växer hampan som ogräs och kan odlas nästan över hela världen.

"Hampafröoljan innehåller 80% essentiellla fettsyror (EFAs), linoleumsyra (LA, 50-70%), alphalinoleumsyra acid (ALA, 15–25%) och gammalinoleumsyra (GLA, 1–6%). Balansen fettsyrorna emellan täcker våra behov av EFAs på ett väldigt bra sätt."
- Råvaruhuset


Men bäst av allt är ändå att ingen behöver dö för att man ska kunna äta hampa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar