fredag 12 augusti 2011

Food, inc.

Jag var på biblioteket och lånade Food, inc. idag. En dokumentärfilm som, precis som namnet antyder, handlar om matindustrin och dess hemskheter. Den är främst inriktad på den amerikanska industrin, men det är nog ingen slående skillnad världen över. Den var ganska obehaglig att se och avskyn till makthavarna frodas.

Eftersom att det är en dokumentärfilm känns det okej att "spoila" slutet.

Filmen avslutas med text om att makten ligger i konsumentens händer. Att man ska köpa ekologiskt, närproducerat osv. Främjande av konsumentmakt helt enkelt. Dock tror jag inte helt på konsumentmakt. Faktum är att när man ser filmen så märker man att det inte fungerar. Människor med låga eller obefintliga inkomster och för stora familjer kan inte välja märke när de handlar. De ekologiska varorna finns endast till för folk som har det lite bättre ställt och överlag verkar det som att ju mer pengar man har desto mindre intressen har man att göra sig av med dem på dyr ekomat istället för billig "vanlig" mat. Med det här menar jag inte att jag tycker att det ekologiska sortimentet är dumt, och visst, det ökar och blir lite billigare, men man känner sig ganska maktlös när man köper sina ekobananer medan BP pumpar sönder jorden på olja.



Food, inc. berättar även om Monsantos försök att erövra alla frön i hela världen. Jag hade bara hört lite om dem tidigare så det var skönt (eller kanske inte...) att få lite mer info. Dock vet jag för lite om dem för att kunna skriva något bra här. Det jag kan säga att de är inte speciellt omtyckta. Jämför deras fina gröna hemsida med en google-bildsökning.

2 kommentarer:

  1. Hej, saknar om hur det går att arbeta. Du har gjort det ett tag nu. Hinner du inte blogga ?

    Hälsningar Ant

    SvaraRadera
  2. AV Rental For Events Include Video Wall, LED Tile Video Wall, HDTV Monitors, Projector Rentals and live sound rentals.

    SvaraRadera